Banden

De banden van je caravan vormen een belangrijk onderdeel van je caravan en verdienen daarom extra aandacht.

De slijtage van een caravanband is veelal niet direct zichtbaar en daarom is controle noodzakelijk.  De caravanband is ook een belangrijke schakel in het laadvermogen van de caravan.

Een juiste bandenspanning is niet alleen noodzakelijk om veilig te kunnen rijden met een caravan, maar zorgt ook voor een langere levensduur van de banden én een lager brandstofverbruik.

 

Controleer je caravanbanden regelmatig


Banden van caravans slijten nauwelijks. Er worden slechts weinig banden vervangen omdat de profilering is afgesleten. Veel banden vertonen op termijn droogtescheurtjes. Lange tijd was dat dus het moment dat een band werd afgekeurd en vervangen. Dit moment is eigenlijk te laat want uit statistieken blijkt dat de kans op een klapband na 7 jaar sterk toeneemt. De grafiek heeft op die 7 jaren een duidelijke knik. Door de Rai en BOVAG wordt geadviseerd om banden van caravans op hun zevende levensjaar te vernieuwen. 

Weet u niet meer precies wanneer uw banden zijn vervangen? Kom even langs: wij adviseren u graag!

 

Caravanbanden en laadvermogen
Caravans worden door hun grotere lengte en hun rijkere uitrusting steeds zwaarder en daarom worden er ook zwaardere assen onder gemonteerd. Omdat het totale gewicht van de caravan gedragen moet worden door de banden, worden hieraan steeds hogere eisen gesteld. Om deze reden wordt gekozen voor banden die extra zijn versterkt.

Door de beperking van de breedte van de wielkast van de caravan volstaat een 'normale' autoband niet meer, speciale uitvoeringen welke worden gebruikt voor lichte bestel-/vrachtwagens bieden dan uitkomst. Deze banden dragen bijvoorbeeld bij een bandenmaat van 185R/14 8PR maar liefst 850 kg per band. Omdat deze banden nauwelijks duurder zijn dan een 'gewone' versterkte autoband is het aan te bevelen om bij vervanging voor deze banden te kiezen. 

Het laadvermogen van de caravanband is belangrijk omdat dit moet aansluiten bij de totale asdruk van de caravan. Het gewicht van de caravan moet immers op een veilige manier gedragen worden. Als de caravan van nieuwe banden wordt voorzien, is het aan te bevelen om een wat hoger draagvermogen (25 tot 50 kg per band) te nemen. Je hebt zo een extra reserve voor het geval de caravan iets wordt overbeladen (hetgeen veel voorkomt). Te veel reserve is overigens niet verstandig, want door de lagere belasting van de (stuggere) band neemt de veerkracht af en hiermee verminderen weer de rijeigenschappen van de caravan.

Op elke band staat de zogenaamde loadindex van de band vermeld. Deze belasting index bestaat uit een getal dat staat voor het draagvermogen in kilo's. Zo staat een loadindex van 90 voor een draagvermogen van 600 kg. De asdruk (totale gewicht van de caravan minus de kogeldruk) mag in dit geval dus 2 x 600 = 1200 kg bedragen. In de tabel zie je de omrekening van belastingindex naar draagvermogen. Wettelijk mag het draagvermogen van een band worden verhoogd met 10% indien niet harder wordt gereden dan 100 km per uur (10%-regeling).

Een goede bandenspanning: essentieel voor je veiligheid!
Naast een juist laadvermogen moeten caravanbanden ook de juiste bandenspanning hebben voor een veilig weggedrag. Zo hebben caravanbanden een hogere bandenspanning nodig dan de banden van een personenauto.