Hightec in caravans

Caravan wordt steeds luxer

De mover kenden we al, intussen beschikken moderne caravans ook over een app, een elektrische toegangsdeur en bluetooth-audio. Het minimalistische kamperen is voorbij!

Op vakantie gaan met de caravan zonder je smartphone op te laden is er natuurlijk niet meer bij: daarom beschikt een moderne caravan over USB-aansluitingen. Maar ook ledverlichting behoort vandaag de dag tot de standaarduitrusting. Veel caravans beschikken over bluetooth zodat je ook in de caravan je favoriete muziek kunt streamen.

300_2019-a-altea-492-lu-03.jpg

Wifi en apps behoren tegenwoordig tot de eerste levensbehoeften van de moderne kampeerder. Apps zijn handig als navigatiesysteem of om de ideale camping te kunnen vinden, maar je kunt via Tripadvisor ook de leukste bezienswaardigheden of beste restaurants in de buurt vinden.

Sommige caravans worden al geleverd met een eigen app, zoals de Alpina, het topmodel van Adria. Je kunt met zo'n app op afstand de verwarming of airco in- of uitschakelen, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid vers water in de tank zien. Ook toeleveranciers als Alde en Truma, bekend van de kachelsystemen en warmwatervoorziening, leveren tegenwoordig een app bij hun apparatuur.

Bij de koelkasten in de caravans is sinds enkele jaren ook een duidelijke trend te zien: de compressorkoelkast rukt op. Die verbruikt dankzij een andere koeltechniek minder energie dan de traditionele absorptiekoelkast en hij is sneller op temperatuur. Maar hij heeft ook nadelen. Zo kun je een compressorkoelkast uitsluitend op stroom gebruiken, terwijl de conventionele koelkasten ook op gas functioneren.

Maar misschien nog wel het belangrijkste nadeel is dat de compressorkoelkast met zijn mechanische onderdelen rumoeriger is. En daar zit je in de beperkte ruimte van een caravan, waar je doorgaans wel erg dicht bij de koelkast slaapt, nou niet op te wachten.

300_buitenkoken.jpg

Over keukens gesproken, bij steeds meer caravans wordt een buitenkeuken geleverd. De Adria Altea bijvoorbeeld krijgt komend seizoen een innovatieve keukenmodule met buitenkeuken, inclusief grille. Je trekt de kookeenheid eenvoudig vanachter een luik aan de buitenkant van de caravan tevoorschijn.

Datzelfde Adria beschikt ook over een zeer grote ‘schuur’ onder het vaste bed inclusief 240 Volt aansluiting. Dit omdat steeds meer caravanbezitter hun elektrische fiets bij de caravan op willen laden. 

300_wasserfilter1_774x432.jpg

Een andere noviteit komt van Knaus: zij leveren elke caravan voortaan met een waterfilter. Omdat leidingen en tanks niet vaak genoeg worden doorgespoeld hebben algen en bacteriën vrij spel. Ook kalkaanslag is een veel voorkomend probleem in de caravan of camper. Door een speciaal waterfilter in te bouwen blijft het water gegarandeerd schoon en zacht. Het filter wordt achter het serviceluik ingebouwd. 

Wilt u in uw huidige caravan nieuwe snufjes ingebouwd hebben? Neem dan eens contact op met de caravan- en camperspecialisten van Autoschadeteam Meijers in IJzendijke: zij kunnen u goed adviseren wat in uw geval de beste oplossingen zijn!