logo
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Content Image 107

Hoe werkt de airco van je auto?
De airco in een auto verdampt koudemiddel om warmte aan de lucht te onttrekken en blaast vervolgens de gekoelde lucht het interieur in. Dit zorgt voor aangename temperaturen, vooral op warme dagen.
 
Onderdelen van een aircosysteem
Een aircosysteem bestaat uit de compressor, verdamper, condenser en luchtdroger. Het systeem werkt optimaal als alle onderdelen intact en lekvrij zijn. Als je een van de volgende problemen opmerkt, is het tijd om je dealer of aircospecialist te raadplegen.

Symptomen van een defecte airco

Veel problemen met de airco ontstaan door een tekort aan koudemiddel, dat geleidelijk verdwijnt, zelfs bij een goed werkend systeem. Daarom is het verstandig om elke twee jaar een aircoservice te laten uitvoeren, ook al is dit vaak niet opgenomen in het reguliere onderhoud. Let op deze symptomen om ernstige problemen te voorkomen:

Onderhoud en reparatie van het aircosysteem

Als een visuele inspectie geen duidelijke oorzaak toont, kan een specialist de airco bijvullen en een contrastvloeistof toevoegen om eventuele lekkages te detecteren. Vaak is alleen een bijvulservice nodig, maar te weinig koudemiddel kan tot overmatige slijtage leiden. Ernstigere problemen, zoals een lekkende leiding of een versleten condenser, vereisen vervanging.

- Sissende geluiden bij het in- en uitschakelen van de airco.
- De lucht uit de ventilatieroosters voelt niet meer ijskoud aan.
- Bij automatische klimaatregeling moet je een lagere temperatuur instellen dan normaal.
- Beslagen ramen tijdens regen.
- Gierende of brommende geluiden uit de motorruimte wanneer de airco aan staat.
- Het systeem schakelt vaak aan en uit.

Defecte aircocompressor

Ongebruikelijke mechanische geluiden wijzen vaak op een versleten aircocompressor, die vervangen moet worden. Revisiecompressors kunnen een voordelige optie zijn. Regelmatig gebruik van de airco is belangrijk om de compressor goed gesmeerd te houden en slijtage te voorkomen. Als de koellucht stinkt, zijn het luchtfilter en de verdamper waarschijnlijk vervuild en moeten ze worden gereinigd of vervangen.

Morgen Internet - Zorgeloos website